top of page

Hvordan styrke immunforsvaret med kosthold?

Mange har en tendens til å ty til lettvinte middagsløsninger. Det kan være fastfood, ferdigmat, fabrikkproduserte bakevarer og frityrstekte produkter. Disse matvarene inneholder mye transfett, som har en dårlig virkning på immunforsvaret vårt.

Det skal selvfølgelig være lov til å kose seg med burger og pommes frites en gang i blant, men til daglig bør kosten din være variert med mye grønnsaker, omega 3, antioksidanter og selen. Det finnes flere matvarer som kan ha en stimulerende effekt på immunforsvaret, og vi har tre tips til hvordan du kan styrke immunforsvaret med kosthold.

Få 50% på første pakke! Betal kun 246,-*

*Gjelder i en begrenset tilbudsperiode. Prisen gjelder kun første pakke, deretter følger vanlige abonnementssatser. Les våre medlemsbetingelser.

Kosthold som styrker immunforsvaret

  • Appelsin

En klassisk kilde til vitamin C som er kjent for å styrke immunforsvaret, er appelsin. Ikke bare er det en god C-vitaminkilde, men appelsiner inneholder også andre stoffer som kan bidra til å styrke immunforsvaret. I tillegg til antioksidanter, inneholder frukten mengder av kalsium som er bra for skjelettet, samt mettende kostfiber.

I tillegg til å skrelle appelsinen og spise båtene, fungerer den fint i smoothie med annen frukt og grønnsaker. Helsedirektoratets kostholdsråd er å spise fem om dagen.

  • Solbær og blåbær

Kombinasjonen av det høye innholdet av C- og E-vitamin, samt kraftige antioksidanter, bidrar til at solbær er effektivt for immunforsvaret. Det inneholder også karbohydrater som leverer drivstoff til muskler og hjerne. I tillegg hjelper det på fordøyelsen med kostfibermengden.

Spiser du omtrent 100 til 150 gram solbær eller blåbær om dagen vil du dekke halvparten av det daglige behovet for antioksidanter. Bruk solbær eller blåbær i yoghurt, müsli eller i smoothie, eller kok dem til hjemmelaget syltetøy som du kan bruke som pålegg.

  • Paranøtter

Vi spiser gjerne paranøtten til jul, men den er også sunn og deilig å spise resten av året. Selv om navnet sier at det er en nøtt, er det faktisk frøet til en frukt. De kan kjøpes både med og uten skall, samt i nøtteblandinger. Da er det kjent som brasilnøtter. Paranøtter kan brukes i bakverk, desserter eller som et sunt mellommåltid. De kan blandes i gryteretter eller fruktsalater.

Paranøtter er spesielt rike på sporstoffet selen, men inneholder også immunforsvarsstyrkende vitamin E, kalsium, kalium, magnesium, kobber, fosfor og jern. Selv om paranøtter er sunt, er også kaloriinntaket betydelig. Derfor bør du variere med andre selenkilder som kan være innmat, skalldyr og fjærfe.

bottom of page