Hva er B-vitaminer?
B-vitaminer er en samlebetegnelse for åtte ulike vannløselige vitaminer, der flere av dem har som funksjon å bidra til normal energiomsetning i kroppen. Felles for alle vitaminene i denne gruppen er at de inngår i enzymsystemer i kroppen.
Få 50% på første pakke! Betal kun 246,-*
*Gjelder i en begrenset tilbudsperiode. Prisen gjelder kun første pakke, deretter følger vanlige abonnementssatser. Les våre medlemsbetingelser.
Hva er gode kilder til B-vitaminer?
Alle de åtte vitaminene finnes ofte i de samme matvarene, og bør spises daglig etter som kroppen ikke klarer å lagre dem. I motsetning til fettløselige vitaminer forsvinner disse ut av kroppen relativt raskt via urinen. Unntaket er vitamin B12, som kan bli lagret i leveren i mer enn fire år.
Gode kilder til B-vitaminer er:
Grovt brød og ølgjær
Ost og meieriprodukter
Bønner og spirer
Mandler og andre nøtter
Lever
Mørkegrønne grønnsaker som brokkoli
Hva er viktig å vite om de ulike B-vitaminene?
Vitamin B1
Vitaminet ble oppdaget i 1926 og kalles også tiamin. Det er følsomt for varme og bli derfor lett ødelagt ved koking. Vitamin B1 bidrar til:
normal psykologisk funksjon
normal energiomsetning
normal funksjon i nervesystemet
hjertets normale funksjon
Først og fremst finnes vitaminet i ølgjær, hvetespirer og solsikkefrø.
Vitamin B2
Et annet navn for vitaminet er riboflavin. I likhet med andre B-vitaminer tåler dette varme, men ikke lys. Riboflavin har mange viktige funksjoner i kroppen og den gule fargen gjør at den kan brukes som fargestoff i næringsmidler. Vitamin B2 bidrar til:
normal energiomsetning
normal funksjon av nervesystemet
normal omsetning av jern
opprettholde normale slimhinner
opprettholde normal hud
opprettholde røde blodlegemer
opprettholde normalt syn
beskytte celler mot oksidativt stress
redusere trøtthet og utmattelse
Vitaminet finnes i melkeprodukter, men også i grønnsaker som spinat, asparges og brokkoli. I tillegg kan fisk, egg og fullkornprodukter inneholde vitamin B2.
Vitamin B3
Et annet navn på vitamin B3 er niacin, og det tåler både varme og lys. Det blir anvendt som enzymer i leveren og er en byggestein i flere coenzymer. Vitamin B3 bidrar til:
normal psykologisk funksjon
normal energiomsetning
normal funksjon av nervesystemet
opprettholde normale slimhinner
opprettholde normal hud
redusere trøtthet og utmattelse
Næringsmidler som er rike på vitamin B3 inkluderer fjærkre, fisk, sopp og egg, men finnes også i lever og kaffe.
Vitamin B5
Vitamin B5 er også kjent som pantotensyre og er viktig for:
oppbygning av coenzym A som er viktig for stoffskiftet
omsetning av karbohydrater, fett og aminosyrer
syntesen av kolesterol i kroppen
Først og fremst finner du vitamin B5 i innmat, fullkornsprodukter, egg og nøtter.
Vitamin B6
Pyridoksin er et annet navn på vitamin B6, som finnes i nesten alle næringsmidler fra både plante- og dyreriket. Gode kilder kan være melkeprodukter, fullkornprodukter, avokado, banan, svinekjøtt, fisk, fjærkre, linser og nøtter. Vitamin B6 bidrar til:
immunsystemets normale funksjon
normal psykologisk funksjon
normal energiomsetning
normal funksjon av nervesystemet
normal cysteinsyntese
normal omsetning av protein og glykogen
opprettholde normale røde blodlegemer
regulere hormonell aktivitet
Vitamin B7
Vitamin B7 er kjent som både biotin og H-vitamin, og er viktig for mange av kroppens enzymsystemer. Dermed bidrar det til flere funksjoner i kroppen, blant annet:
normal energiomsetning
normal funksjon av nervesystemet
normal psykologisk funksjon
normal omsetning av makronæringsstoffer
opprettholde normalt hår
opprettholde normale slimhinner
Eggeplomme, belgfrukter, nøtter, ris, gjær, sjokolade og visse grønnsaker er gode og viktige biotinkilder.
Vitamin B9
Vitamin B9 kalles også for folat, og ble oppdaget i spinat i 1941. Vitaminet er følsomt for både lys og varme og finnes i fullkornsprodukter, brokkoli, gulrøtter, rosenkål, asparges, egg, nøtter, fisk og kjøtt. Folat bidrar til:
normal aminosyresyntese
normal bloddannelse
normal homocysteinomsetning
normal psykologisk funksjon
immunsystemets normale funksjon
vevdannelse hos gravide
redusere trøtthet og utmattelse
spiller en rolle i celledelingsprosessen
Vitamin B12
Et annet navn for vitamin B12 er cobalamin, og kroppen vår er avhengig av å få vitaminet tilført via animalske kilder i kosten. Vitamin B12 bidrar til:
normal psykologisk funksjon
normal homocysteinomsetning
normal energiomsetning
normal funksjon av nervesystemet
opprettholde normale røde blodlegemer
spiller en rolle i celledelingsprosessen
redusere trøtthet og utmattelse
Vitamin B12 finnes kun i animalske matvarer og derfor må vegetarianere og veganere passe på så de får i seg dette vitaminet. Med alderen minsker også evnen til å ta opp vitaminet fra maten. Derfor må eldre mennesker være ekstra påpasselige med å få i seg nok av dette vitaminet.