top of page

Hvilke kostholdsråd bør gravide følge?

Både under graviditet og amming er det viktig at kvinner spiser mat som er sunn og næringsrik. I all hovedsak kan gravide følge de samme kostholdsrådene som resten av befolkningen, men det er viktig å merke seg et par viktige ting. Det skal vi se næmere på.

3D K2 eske (1) 18.04_edited.png

Få 50% på første pakke! Betal kun 246,-*

*Gjelder i en begrenset tilbudsperiode. Prisen gjelder kun første pakke, deretter følger vanlige abonnementssatser. Les våre medlemsbetingelser.

Økt energibehov for gravide

Et sunt og variert kosthold kan dekke kroppens behov for energi og næringsstoffer. Kosten bør være satt sammen av grønnsaker, frukt og bær, grove kornprodukter, magre meieriprodukter, fisk og nøtter. Varer som bearbeidet kjøtt, rødt kjøtt, mat med mye mettet fett, salt og sukker bør begrenses under graviditeten.

Men etter hvert som graviditeten utvikler seg – kroppen blir større, fosteret vokser og graviditet innebærer at nytt vev dannes blant annet i livmor og brystene, øker energibehovet under svangerskapet. Hvor mye ekstra du trenger er avhengig av hvor mye aktivitet du er i. Er du mindre aktiv mens du er gravid, kan det hende at du ikke vil trenge mer enn før du ble gravid.

Helsedirektoratet mener at du omtrent vil trenge 100 kcal ekstra per dag i første trimester. I andre trimester vil energibehovet øke til omtrent 300 kcal ekstra per dag, og cirka 500 kcal ekstra om dagen i tredje trimester.

Viktige næringsstoffer for gravide

Alt du spiser og drikker blir overført til fosteret. For at det skal kunne utvikle seg og vokse, er det viktig at du får i deg nødvendige vitaminer og mineraler når du er gravid. Spesielt er vitamin D, vitamin B12 og B9 viktige. I tillegg bør du passe på å få i deg nok kalsium, folsyre, jern og omega 3.

Noen ganger kan det være vanskelig å få i seg alle de nødvendige næringsstoffene man trenger. Det kan være ulike årsaker til at man utelater enkelte matgrupper fra kostholdet, og de kan inneholde vitaminer og mineraler du trenger. Selv om kosttilskudd ikke kan erstatte mangfoldet til næringsstoffene, er det likevel et alternativ med kosttilskudd for gravide.

Vektøkning under graviditet

Ifølge Helsedirektoratet er både for stor og utilstrekkelig vektøkning forbundet med helserisiko. Det anbefales heller ikke å slanke seg under svangerskapet, og årsaken er at det vil kunne ha en negativ effekt på ernæringsstatus. En vanlig vektøkning for en normalvektig kvinne vil være mellom 11 og 16 kilo.

bottom of page