top of page

Hva er selen?

Det forskes mye på selen, som har vist seg å spille en rolle i kroppens immun- og antioksidantforsvar. Mange vil regne det som en av naturens kraftigste antioksidanter. Resultatet av den betydelige forskningen er stadig nye oppdagelser om viktige funksjoner mineralet bidrar til – blant annet vekst.

Få 50% på første pakke! Betal kun 246,-*

*Gjelder i en begrenset tilbudsperiode. Prisen gjelder kun første pakke, deretter følger vanlige abonnementssatser. Les våre medlemsbetingelser.

Hvilke funksjoner har selen?

Det finnes omtrent 14 milligram selen i kroppen til en voksen person. Disse er fordelt i alle celler og vev, men mest av alt i lever og nyrer. I tillegg til at selen inngår i mange antioksidanter, deriblant glutationperoksidase som er en av de viktigste kroppen har, er selen også viktig for:

  • Selen bidrar til å øke den antioksidantiske effekten av vitamin E

  • Selen inngå i et enzym som bidrar til å danne en form av vitamin C som fungerer som en antioksidant

  • Selen bidrar til å hindre oksidering, også kjent som harskning, av flerumettede fettsyrer

  • Selen bidrar til å beskytte mot skadevirkninger av tungmetall

  • Selen bidrar til opprettholdelse av normalt hår og negler

Kilder til selen

Selen må tilføres gjennom kosten. Et normalt og sunt norsk kosthold vil dekke det daglige behovet for selen. Følger du Helsedirektoratets 12 kostholdsråd skal det mye til for at du ikke skal kunne dekke anbefalingene.

Gode kilder til selen er:

  • Fisk og skalldyr

  • Innmat og kjøtt

  • Kornprodukter

Hvor mye selen trenger kroppen?

Gjeldende fra 2012, anbefaler Helsedirektoratet for friske, voksne personer med normalt fysisk aktivitet et inntak på over 60 mikrogram for menn over 14 år, og over 50 mikrogram for kvinner over 14 år.

Selen er spesielt viktig for personer som lider av glutenintoleranse ettersom de kan få selenmangel grunnet manglende inntak av mel, og for alkoholikere og personer som røyker. I tillegg anbefales et økt inntak av selen under graviditet og amming, samt at eldre kan ha behov for mer selen da det naturlige immunforsvaret kan svekkes med alderen.

bottom of page