top of page

Hva er Omega 3 fettsyrer?

Omega 3 er en fellesbetegnelse på flere typer flerumettede fettsyrer som er livsnødvendige. Kroppen vår er avhengig av dem for å fungere optimalt, men vi klarer ikke å produsere disse selv og det er derfor nødvendig å tilføre de jevnlig via mat og drikke.

Fettsyrene finnes både i fisk og planter. I planter finner vi den korte fettsyren ALA (alfalinolensyre), mens de lange fettsyrebindingene EPA (eikosapentaensyre), DHA (docosahexaensyre) og DPA (docosapentaensyre) finnes i fete fiskesorter.

Få 50% på første pakke! Betal kun 246,-*

*Gjelder i en begrenset tilbudsperiode. Prisen gjelder kun første pakke, deretter følger vanlige abonnementssatser. Les våre medlemsbetingelser.

Hvorfor er Omega 3 fettsyrer viktige?

Kroppen vår består av en million celler som hver har sine viktige funksjoner. Det fascinerende med disse cellene er at de fornyer seg hele tiden. De essensielle Omega 3 fettsyrene er viktige for cellene – faktisk er de helt avhengige av dem. Et godt eksempel på dette er hjernen vår. Den består av mer enn 60 prosent fettstoffer, og trenger derfor stadig påfyll for å holde seg frisk og funksjonell.

Det har blitt utført mange studier på Omega 3 fettsyrer. Spesielt så er det fettsyrene DHA og EPA som skiller seg ut. Og EUs organ for matsikkerhet godkjenner følgende helsepåstander om to de Omega 3 fettsyrene:

  • EPA og DHA kan bidra til hjertets normale funksjon.

  • EPA og DHA er viktige fettsyrer i cellemembranen i alle kroppens celler. Sistnevnte er det spesielt mye av i nerveceller, hjernen og øyets netthinne, og derfor er DHA viktig for å bevare et velfungerende syn.

  • DHA er vitenskapelig anerkjent som viktig for hjernen.

De positive helseeffektene for både hjertet, hjernen og synet oppnås ved å ha et daglig inntak på 250 milligram av DHA og EPA.

Inntak av Omega 3 fettsyrer

For å få i deg nok av de viktige fettsyrene anbefaler Helsedirektoratet at du skal spise fet fisk minst tre ganger i uken. Da er det også viktig å huske at fisken bør tilberedes på en slik måte at de gode og sunne Omega 3 fettsyrene ikke blir ødelagt. Det kan du gjøre ved å ikke bruke for høy temperatur eller at du ikke koker eller steker fisken for lenge.

Dersom du ikke liker fisk, eller ikke spiser det av andre årsaker, kan det være lurt å ta et kosttilskudd med de viktige fettsyrene. Omega 3 er først og fremst forebyggende mot plager, og ved å fylle opp det daglige inntaket kan du gi kroppen din gode forutsetninger til å fortsette å holde seg frisk.

bottom of page