top of page

Hva er kalium?

Kalium (K) er et viktig mineral for kroppen vår og er blant annet veldig bra for blodtrykket, men hvilke næringskilder gir oss kalium? Og hva skjer om vi får i oss enten for mye eller lite kalium?

3D K2 eske (1) 18.04_edited.png

Få 50% på første pakke! Betal kun 246,-*

*Gjelder i en begrenset tilbudsperiode. Prisen gjelder kun første pakke, deretter følger vanlige abonnementssatser. Les våre medlemsbetingelser.

Hvilken funksjon har kalium?

Kalium har flere viktige funksjoner i kroppen og næringsstoffet bidrar blant annet til normal muskel- og hjertefunksjon, til å regulere væskebalansen i kroppen og det bidrar til å holde blodtrykket i sjakk. Mineralet er også med på å vedlikeholde syre- og basebalansen i kroppen, i samspill med klor og natrium.

Kilder til kalium

Kalium finnes i nærmest alle matvarer. I tillegg til frukt og grønnsaker, er meieriprodukter og kornprodukter gode kilder til kalium. Et normalt kosthold vil dermed sikre at kaliuminntaket er tilstrekkelig.

Matvarer med spesielt høyt kaliuminnhold er: avokado, banan, druer, kiwi, moreller, rips, solbær og tørket frukt som aprikos, rosiner, svisker, dadler og fiken, asparges, grønne bønner, blomkål, gulrot, kålrot, mais, spinat, squash, tomat, erter, linser, fisk og kjøtt.

Hvor mye kalium trenger kroppen?

Helsedirektoratet anbefaler et daglig kalsiuminntak på 3,5 gram for menn og 3,1 gram for kvinner. For enkelte grupper er det anbefalt en kost med lavt kaliuminnhold, og da er den anbefalte dosen mellom 1,4 og 3 gram.

Til tross for anbefalingen ligger et normalt daglig inntak av kalium på rundt fire til fem gram. Dersom du av ulike årsaker har behov for å redusere kalium i kosten, kan du velge kaliumfattige matvarer. Gode alternativ til dette er: Ananas, eple, pære, vannmelon, klementin, fersken, nektarin, blåbær og tyttebær, grønn paprika, lime, sitron, kylling, tunfisk, egg, reker, pasta og hvit ris.

Merk deg at selv kaliumfattige matvarer kan gi mye kalium om porsjonene du spiser er store.

Les mer om anbefalinger for ulike vitaminer og mineraler her

Hva skjer ved for lite eller for mye kalium i kroppen?

Følger du Helsedirektoratets 12 kostholdsråd vil det som regel ikke være fare for verken for lavt eller for høyt inntak av kalium.

Men ved langvarig oppkast eller diaré kan kaliummangel oppstå. Det samme gjelder ved stort inntak av kaffe, alkohol, sukker eller lakrisrot. Symptomer på dette kan blant annet være tretthet, muskelsvakhet og kramper.

Selv om kaliumforgiftning er ytterst sjelden, kan for mye kalium være farlig for enkelte mennesker – blant annet pasienter med hyperkalemi. Det kan føre til slapphet og muskelsvakhet. Et kaliumfattig kosthold kan bidra til bedre kontroll på kaliumnivået i blodet.

bottom of page